Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date.

Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal.

Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document.

Image Alt

Analiza profesională a pielii

  /  Analiza profesională a pielii

Analiza profesională a pielii: singura modalitate credibilă de a implementa un tratament corectiv

În ciuda unei culturi avansate în îngrijirea pielii, este dezamăgitor faptul că, majoritatea analizelor asupra pielii efectuate in cabinete dermatologice, centre de estetica sau frumusete pentru  terapiile de tratament sau înfrumusețare ,oferă detalii insuficiente pentru a fi utile. Motivul principal este că în multe clinic isi cabinete nu se folosesc instrumente de diagnostic și consultație detaliată.

Toate acestea nu reflectă  imaginea corecta a  profesiei, a formei de tratament și terapie a pielii, iar lipsa utilizării unor proceduri și aparate de diagnostic credibile, împreuna cu un cumul de cunoștințe învechite, exprimă o baza *falsa* de cunoaștere, care în realitate este mult mai ridicată decât este percepută de către public.

Exemplu: dacă tu încă crezi că deshidratarea este o afecțiune a pielii, atunci este probabil să nu fi luat în considerare cum, apa și uleiul conlucrează, în sinergie, fizica pierderii de apă transepidermale și cum umiditatea ambientală relevantă afectează evaporarea apei. Trebuie să te re-educi!

În ziua de astăzi ar trebui să fim mult mai conștienți de felul în care principalele cauze ale unei patologii de piele afectează celulele și sistemele pielii. Clienții/pacientii actuali sunt mult mai informați și doresc informații și cunoaștere de la tine, pe care nu le pot dobândi citind reviste si articole săptămânale pe internet. Clientul /pacientul trebuie să te perceapa ca pe un expert, cu o înțelegere exhaustivă în ceea ce privește structura și funcțiile pielii.

Totuși, mulți practicieni ai tratamentelor de  pielii ,aplică abordarea tratării simptomelor și nu a cauzei afecțiunii pielii, aceasta putând constitui motivul pentru care multe protocoale de tratament nu au tipul de rezultate pe care clienții/pacienti îl așteaptă. Determinând cauza afecțiunii și ce subsisteme ale pielii au fost afectate, pot fi formulate planuri de acțiune mai potrivite și eficiente.

Unul dintre motivele pentru care ne pierdem locul în industria „infrumusetarii si tratarii pielii” este această atitudine refractară de a aborda noi metode de analiză și tehnologie pentru diagnosticare. Chiar și cu o examinare/ consultație detaliată, cum putem fi siguri că tot ceea ce vedem sau auzim este ceea ce se întâmplă de fapt cu pielea? Cât de uscată este pielea uscată și cât de uleiosa este de fapt pielea grasa? Nu putem evalua toți acești parametrii uitându-ne sau ghicind, iar aici devin aparatele de diagnostic absolut imperative, ca parte integrantă într-o clinică sau cabinet de diagnostic și terapie a pielii.

Am observat de-a lungul anilor, clinici care cheltuiau zeci de mii de dolari pe o modalitate de a trata pielea, fără ca un singur instrument de diagnostic să fi fost folosit pentru a constata dacă aceea modalitate era măcar potrivită pentru anumite tipuri de piele. Termenul “potrivit pentru toate tipurile de piele” trebuie abordat cu precauție. Există întotdeauna factori de risc care trebuie luați în considerare.

IPL este un prim exemplu; multe dintre aceste dispozitive sunt folosite fără un echipament de diagnostic pentru a determina culoarea pielii și riscul pielii pentru hiper- sau hipopigmentare ca efecte secundare. Un instrument de diagnostic care ar ajuta la determinarea acestor factori ar costa mai puțin de 15% din prețul dispozitivelor utilizate pentru tratament și nu este prea mult de plătit pentru a asigura sănătatea pielii clientului dumneavoastră. Multe cereri de asigurare și litigiu pentru tratamente care au dat greș ar fi putut fi evitate prin folosirea acestor unelte relativ ieftine.

În urmă cu peste 20 de ani, doamna Florance Barrrett Hill  un educator stiintific ,recunoscut international, cu peste 35 de anide experienta  in terapiile de ingrijirea a pielii si prezentator in   probleme tehnice si paramedicale in aceste terapii,a început să predea o metodă progresivă de analiză a pielii, actualmente cunoscută global ca Metoda Pastiche. Acesta a fost primul program intensiv acoperind aspectele majore relevante pentru o analiză și consultație contemporană eficientă. Pe lângă o actualizare completă a anatomiei relevante și a fiziologiei pielii, Metoda Pastiche a adus noi competențe și abilități, incluzând:

 • cum să asociezi structura și funcția pielii cu afecțiunile pielii
 • cum să determini rapid cauzele principale și să asociezi acea cauză cu structura și funcția pielii
 • înțelegerea “efectului de cascadă”, care este un rezultant al afecțiunilor relaționate
 • determinarea factorilor declanșatori și contributori ai afecțiunilor
 • cum să prioritizezi ordinea tratamentelor pentru rezultate maxime

Această abordare în analiza profesională a pielii, este acum normala  în clinici profesionale din multe părți ale lumii, dar chiar și la început, când a început să predea această metodă, a realizat că erau necesare unele instrumente de măsurare a pielii. Era necesar să stabilesca puncte-cheie de referință pentru 4 parametrii importanți ai pielii. Acești indicatori nu pot fi ghiciți; trebuie măsurați pentru a fi credibili și utili. Există 4 aspecte ale pielii care trebuie măsurate pe parcursul unei analize detaliate:

Hidratarea: prin monitorizarea procentului de apă liberă în epidermă se pot determina un număr de indicatori de sănătate a pielii esențiali, inclusiv condiția celor 3 linii ale barierei de apărare a pielii, acțiunea enzimatică a epidermei și nivelurile de admisie și dispersie a fluidelor.

Lipidele pielii:  testarea sebumului sau a lipidelor pielii va determina cantitatea de sebum excretată pe suprafața pielii și starea stratului de acid. Deoarece mantaua acidică este prima linie în bariera defensivă a pielii, calitatea echilibrului fluidic al suprafeței e un instrument util în diagnosticarea unor tulburări ale pielii precum eczema, dermatita alergică de contact, afecțiunile de tipul rozaceei și deficiența acizilor grași esențiali. În aceste cazuri, sănătatea stratului acidic trebuie măsurată ca un punct de referință. Fără acest punct de referință nu există nici un punct de pornire, prin urmare nici o alta metodă științifică credibilă de a demonstra progresul sănătății pielii.

Melanina: de o importanță tot mai sporită e măsurarea conținutului de melanină din piele. Astăzi, cu atât de multe etnii mixte (și fonduri genetice), factorii de risc și protocoalele pentru multe tratamente implicând căldura, abraziunea sau chimicalele, trebuie stabiliți înainte de a alege o modalitate. Prin măsurarea melaninei din diverse zone ale corpului putem determina nu doar care este fototipul de bază, dar putem și evalua cu acuratețe rata melanogenezei și MED (Minimal Erythemic Dose – doza minimă eritemică sau timpul de ardere).

Eritem: măsurarea eritemului (sau a densității țesutului vascular) oferă informații care indică predispoziția la înroșire sau roșeață difuză permanentă. De asemenea ne spune despre densitatea țesutului conjunctiv al dermei și nivelul de vătămare al pielii îmbătrânite. Măsurarea vascularității oferă date reale, de mare acutatete ,decât opiniile subiective, iar când măsurătorile de referință sunt comparate în timp, se pot stabili schimbări mai precise ale afecțiunii.

Trebuie să cunoști clienții si sa ai informatii despre:

 • istoria genetică
 • nutriție si stil de viață
 • istoria medicală și cosmetică
 • tipul de piele
 • caracteristici intrinseci (născut cu o anumită predispoziție genetică)
 • caracteristici extrinseci (dezvoltate prin munca/stilul de viață al clientului)
 • factori de risc în tratament si protocolul de îngrijire la domiciliu al clientului

Dar vei descoperi de asemenea:

 • cauza primară a afecțiunilor
 • efectul secundar asupra celulelor și sistemelor
 • afecțiuni prioritare ale pielii
 • afecțiuni secundare

Care te vor conduce spre:

 • identificarea primei afecțiuni prioritare a pielii pentru intervenția clinică
 • a doua afecțiune prioritară pentru îngrijirea la domiciliu
 • ce modalități de tratament să folosești și în ce ordine

Doar cu aceste cunoștințe ,poți pregăti un raport rezumativ despre afecțiunile pielii clienților și să prescrii planuri de tratament eficiente.

Acest tip de cunoaștere și abordare în tratarea afecțiunilor pielii va eleva aceasta uriasa industrie de ingrijire si tratament a pielii, atât în ochii publicului, cât și în cei ai personalului din cabinete si centre  de estetica si medicale, pentru a ne permite să construim un pod peste prăpastia dintre estetica clinică/terapia de înfrumusețare și dermatologie. Vor urma credibilitatea profesională și potențialul de profit.

Va multumim pentru atentia acordata

office@dermaviduals.ro