’’Un lucru curios despre imbatranire este ca toata lumea știe cum arata, dar nimeni nu știe ce este. ” – Peter T. Pugliese, M.D.
Procesul de imbatranire se extinde in toate regiunile celulare ale corpului si mintii, fiind un proces ireversibil.
In plus, aceasta se regaseste in sectoarele sociale si economice ale vietii de zi cu zi.
Punctele de vedere moderne, inclusiv stereotipizarea, reflecta societatea in care se afla. Acest articol se concentreaza pe sanatatea si ingrijirea imbatranirii pielii.
In acest moment poate fi oportun sa prezentam cateva aspecte istorice pentru a obtine o imagine corecta a problemelor cu care se pot confrunta generatiile de peste 55 de ani, generatii care se straduiesc sa ramana sanatosi si sa continue sa lucreze mai mult decat ceea ce era considerat in mod traditional varsta de pensionare.
Fara indoiala, o intelegere mai clara a progresiei imbatranirii depaseste adancimea unor riduri!
Indiferent unde traiesti, un element cheie al imbatranirii sanatoase este sa poti parcurge aceasta faza a vietii in mod functional si sanatos pentru a asigura o calitate a vieti in anii care vor urma.
Imbatranirea frumoasa necesita dezvoltarea unor obiceiuri sanatoase, inclusiv ingrijirea pielii noastre, impreuna cu primirea unei influente pozitive din partea celor apropiati, precum si din partea societatii.
Societatea si punctele de vedere sociale
Persoanele mai in varsta din unele societati, in special dupa varsta de 60 de ani, pot fi privite ca fiind slabe, devin o povara pentru societate, sau au putine contributii in ciuda nivelului lor de educatie si abilitati.
Acest lucru este uneori consolidat cu reclame media si fashion care se concentreaza pe frumusete si tinerete.
Cercetarile au aratat ca, in majoritatea culturilor si natiunilor, cresterea industrializarii urbane a crescut aceste perceptii.
Cu cat societatea devine mai „urbana”, cu atat creste numarul persoanelor in varsta care si-au pierdut terenul pentru securitatea economica. Nu a fost intotdeauna asa.
In perioada coloniala batranii au fost respectati si au fost priviti ca persoane care transmit intelepciune si traditie generatiilor tinere.
Persoanele in varsta de la acea vreme erau, de asemenea,in minoritate, din cauza unei durate de viata mai mici.
In plus, locuiau cu copiii sau nepotii lor sau chiar in aceeasi comunitate.
Nu mai exista gospodarii cu mai multe generatii in societatea actuala, in special in regiunile mai urbanizate.
Varstnicii si-au pierdut statutul in unitatea familiala.
La un moment dat, este posibil sa fi ajutat la cresterea copilului sau la decizii importante care au implicat intreaga familie.
Secolele XIX si XX au adus nenumarate schimbari sociale.
De asemenea, au contribuit la stereotipie si, poate, din pacate, au contribuit la construirea liniilor de separare intre „tineri” si „batrani”.
Legile de pensionare au obligat lucratorii mai in varsta sa se pensioneze chiar si atunci cand erau capabili sa continue sa fie productivi.
Au fost alesi muncitori mai tineri si mai sanatosi pentru a lucra in fabrici.
In consecinta, aceste legi au fortat adesea oamenii la saracie ,atunci cand nu mai putea castiga un salariu.
Din fericire, reglementarile obligatorii de pensionare s-au schimbat de-a lungul acestui secol, cu schimbari de paradigma mai noi, care sugereaza ca oamenii de la inceputul anilor 60 sunt la fel de sanatosi ca cei de la mijlocul anilor cincizeci .
Cat de batran este? Variatii culturale
Este incontestabil faptul ca ne confruntam cu mai multe obiective atunci cand exploram procesul de imbatranire. Atitudinea, acceptarea si ceea ce facem cu acestea, variaza in functie de punctele de vedere personale si culturale.
Punctele de vedere culturale despre imbatranire au fost asociate cu patru aspecte cheie ale imbatranirii
{1} Sanatate fizica si functionala
Imbatranirea cu succes este vazuta, ca persoanele in varsta sa aiba energie, vitalitate si activitati interesante si sa fie capabili sa-si mentina sanatatea si puterea pentru a-si desfasura activitatile zilnice. Declinul fizic inseamna pierderea mobilitatii, fragilitate si semnaleaza o deteriorare a calitatii vietii.
{2} Securitatea financiara si materiala
Calitatea vietii implica o sanatate optima si securitate financiara / materiala, in egala masura. Securitatea materiala poate fi perceputa diferit in diferite culturi.
O tema importanta se refera la subzistenta si la asigurarea ca alimentele sunt disponibile impreuna cu un adapost sigur si cald. Multe tari se concentreaza pe pensii si prestatii pentru limita de varsta, bani si acumularea de bogatii materiale pentru a asigura calitatea vietii la batranete.
{3} Familia si relatiile de rudenie
O reteta-cheie pentru a imbatrani frumos este mentinerea relatiilor armonioase, in special cu familia. Unele culturi deleaga in mod traditional unui fiu ales, care la casatorie, locuieste cu parintii, responsabilitatea administrarii unei gospodarii comune si ingrijirea celor mai in varsta din familie. In multe culturi occidentale, imbatranirea problematica, poate fi rezultatul absentei unei familii.
Mai mult, membrii familiei pot fi instrainati de batranii lor. Familiile din aceste culturi nu joaca un rol central in asigurarea sprijinului economic si fizic al persoanelor in varsta. In plus, o schimbare a statutului unui membru al familiei, poate duce cu usurinta la distantarea relatiilor cu cei in varsta . O legatura familiala speciala este atunci cand exista o legatura stransa de incredere in relatie. Si indiferent de distanta, multe familii sustin interesele copiilor si ale nepotiilor lor.
{4} Societatea si calitatea imbatranirii
Aspectul „comunitatii” este extrem de important, deoarece conexiunea sociala sustine atat valorile emotionale, cat si cerintele fizice de apartenenta si simtire. Un sentiment de apartenenta este esential pentru bunastarea tuturor indivizilor, inclusiv a persoanelor in varsta.
Multi varstnici pot, de asemenea, sa se uite filozofic la imbatranirea, multumirea, pacea, relaxarea, toleranta, reflectia si libertatea de a face ceea ce isi doresc. Cercetatorii sunt de acord ca exista puncte de cotitura in viata, in special la mijlocul anilor 40, unde incepem sa observam schimbari subtile care includ sentimente sporite ca ne pierdem autonomia (independenta), incapacitatea de a rezista presiunii externe si perturbarile (griji) despre viata de zi cu zi.
Modul in care imbatranim este dependent de modul in care traim. Mentinerea activa a mintii si a corpului este esentiala pentru o viata mai fericita si mai sanatoasa. Societatile cele mai sanatoase tind sa lucreze in aceste etape ale vietii prin diferite mijloace, continuand calitatea vietii la o varsta mai inaintata.
Biologic – Teorii asupra imbatranirii
Exista numeroase teorii de ce un individ imbatraneste de fapt. Vom aborda doua teorii cheie.
Teorii moleculare si genetice
Oamenii se nasc cu o codificare genetica care predetermina functionarea fizica si mentala.
Genele determina rata imbatranirii si durata vietii. Studiile stiintifice sugereaza, insa, ca doar aproximativ 25 % din speranta noastra de viata este determinata de genele noastre. Restul de 75 % depinde de mediul nostru general, de stilurile de viata si de alegerile zilnice pe care le facem, inclusiv gandurile, exercitiile fizice, activitatile noastre si preferintele culinare.
Teorii celulare
Atunci cand determinam rata cu care imbatraneste un individ, ar trebui sa fim constienti de nivelurile de baza ale imbatranirii celulare (imbatranirea biologica). Este foarte diferita de imbatranirea cronologica. Datorita stilului nostru de viata si mediului in care traim , expunerea excesiva la soare,alimentatia necorespunzatoare,stersul fizic,psihic si emotional, pot accelera procesul imatranirii celulare.
Exista cinci niveluri de afectare celulara care pot incepe cu usurinta in anii nostri precedenti. Viteza cu care se produce acest lucru se manifesta si in pielea noastra, care este ca un panou pentru sanatatea noastra interna. Pielea este cel mai mare organ al corpului si reprezinta mult mai mult decat un simplu invelis. Indeplineste functii in mentinerea sanatatii, formeaza o baiera de aparare in calea agentilor patogeni.
in functie de nivelul de imbatranire biologica, pielea poate prezenta riduri adanci, poate fi patata (neplacuta), arata mai subtire, *se lasa* si isi pierde stralucirea.
Stresul oxidativ (radicalii liberi) si peroxidarea lipidelor:
Radicalii liberi ataca membranele celulare si sfarsesc prin reticularea proteinelor si lipidelor pentru a crea substante cunoscute sub numele de lipofuscine.
Stresul oxidativ poate incepe de la nastere. In mod normal, corpul nostru are capacitatea de reparare celulara de-a lungul vietii.
Aceasta capacitate devine totusi redusa pe baza afectarii acumulative a stresului oxidativ si, de asemenea, cu trecerea anilor.
In mod normal, afecteaza ADN-ul celular care afecteaza functia celulara si duce la senescenta celulara sau chiar proliferari celulare (cancer).
Deteriorarea ADN-ului mitocondrial:
Daunele cumulate se pot deplasa catre mitocondrii, care sunt sursa de energie a celulei.
Mitocondriile sunt responsabile pentru multe activitati celulare, inclusiv oxidarea moleculelor alimentare pentru a produce Adenozina Trifosfat (ATP), o sursa de energie moleculara.
Activitatea ridicata a mitocondriilor duce in mod natural la formarea leziunilor daunatoare radicalilor liberi. Activitatea lor metabolica consuma cea mai mare parte a oxigenului pe care il respiri. Mai mult, le lipsesc mecanismele de reparatie gasite in alte parti ale celulei.
De retinut este ca, de fiecare data cand exista reactii biochimice metabolice in organism, exista o anumita cantitate de stres oxidativ (activitate radicala libera). Acumularea in exces a acestei activitati este cea care ridica un steag pentru imbatranirea celulara prematura.
Imbatranirea mitocondriala si senescenta celulara:
Cand exista o deteriorare oxidativa excesiva si mitocondriile nu mai functioneaza corect, acest lucru cauzeaza defectiuni in intreaga celula.
ADN-ul devine deteriorat de numeroase atacuri de mediu, ceea ce duce la formarea mutatiilor celulare in timpul mitozei celulare (diviziune).
Mecanismele de reparatie nu pot tine pasul cu rata de deteriorare si celula sfarseste sa ajunga intr-o stare de senescenta.
Aceasta stare poate duce si la cancer. Cercetatorii confirma, de asemenea, ca exista peste 28 de boli legate de afectarea mitocondriala si imbatranirea biologica.
Imbatranirea si echilibrul
Viata poate fi prelungita prin practicarea moderatiei. ” Luigi Cornaro, 1550 – The Art of Living Long”. Imbatranirea incepe la nastere. A fost definita ca un echilibru intre individ si mediu. De-a lungul vietii noastre acumulam diverse schimbari si caracteristici care incep sa ne modeleze, inclusiv gandirea noastra, creativitatea , modul in care reactionam in viata si cum facem fata.
Robert Kane, M.D. si director al Centrului pentru Imbatranire si al Centrului de Educatie Geriatrica din Minnesota, defineste imbatranirea „ca o pierdere a mecanismului de coping, esecul de a putea mentine controlul si echilibrul intern”. El continua, „batranetea este o alta perioada in care echilibrul favorizeaza mediul; persoanele in varsta necesita ajutor pentru a se proteja.” In timpul unui studiu remarcabil regizat de Dan Buettner – Zonele Albastre – el si echipa sa de cercetare au colindat pe glob in cautarea retetei pentru succes si fericire cand vine vorba de longevitate.
Ceea ce au descoperit au fost cinci regiuni pe care le-au numit „zone albastre” unde au gasit oameni care traiesc cel mai mult si mai sanatos.
De asemenea, ceea ce au concluzionat este ca un factor cheie controlabil pentru longevitate si sanatate este locul in care traim – nu educatia, starea civila si bogatia. Numita Power 9®, exista atribute de baza care patrund in mijlocul acestor oameni cu viata lunga. Prin urmare, ne place aceasta formula pentru imbatranirea sanatoasa.
- Miscarea in mod natural – iesi, alearga, fa plimbari!
- Cunoaste-ti scopul – cunoaste motivul pentru care traiesti in primul rand.
- Controleaza ritmul – inflamatia cronica este cauzata de stres. Este legata de fiecare boala majora legata de varsta. Faceti-va timp zilnic pentru a medita, a va odihni, a va ruga sau a va bucura de o ora fericita cu prietenii.
- 80% regula – reduceti-va caloriile.
- Puterea plantelor (alimente) – coloreaza-ti imunitatea. Mancati o varietate de fructe si legume colorate in fiecare zi. Oamenii din zonele albastre mananca cea mai mica masa dupa-amiaza tarziu sau seara devreme.
- Vin rosu (cu moderatie) – pentru beneficii antioxidante.Consumati cu o masa pe baza de plante. Exista, de asemenea, bauturi de struguri nealcoolice bogate in resveratrol si acid elagic care au beneficii antiinflamatorii.
- Familia intai – trairea intr-o familie infloritoare adauga ani peste speranta ta de viata.
- Apartine – reconecteaza-te si ramai intr-o comunitate spirituala bazata pe credinta.Nu conteaza care este denumirea. O cheie este participarea la o comunitate spirituala.
- Adauga ani la viata.Alege-ti prietenii cu atentie.Distrati-va cu oamenii care sustin comportamente sanatoase si poseda un sentiment de angajament si sprijin pozitiv unul fata de celalalt.
Dermaviduals® si imbatranirea
O abordare puternica a imbatranirii consta in imbratisarea faptului ca nu putem opri acest proces inevitabil si a felului in care il acceptam. In schimb, si datorita cercetarii stiintifice moderne si educatiei, acum avem o mai buna intelegere a modului de ingrijire a pielii noastre si a corpului nostru pentru a experimenta vitalitatea si sanatatea optima.
Acest lucru contribuie in cele din urma felului in care arata si se simte pielea noastra.
Bazate pe domeniul corneoterapiei, exista o multime de noi cercetari stiintifice care implica importanta mentinerii pielii sanatoase. De asemenea, confirma faptul ca trebuie sa protejam bariera pielii in orice moment, fara a fi excesiv de agresivi cu tratamentele cutanate.
Bariera de protectie a pielii
Mentinerea unei bariere sanatoase si functionale ofera o protectie generala impotriva deshidratarii, patrunderii in piele a germenilor, alergenilor, iritantilor, stresului oxidativ si radiatiilor ultra violete excesive. Aplicarea produselor bazate pe teoriile corneoterapiei sustine o vindecare treptata a oricarei inflamatii si a altor afectiuni care afecteaza functia de bariera a pielii.
Asa cum am spus anterior, exista o diminuare a functiei celulare la imbatranirea pielii.
Cu toate acestea, stim ca putem face ajustari externe si interne pentru a modifica si intarzia efectele procesului de imbatranire. Acest lucru sprijina intr-adevar functionarea si repararea celulelor cu raspuns imun imbunatatit si reconstruirea barierei pielii.
Ingrediente de regenerare si ingrijire- * outside to inside*
Produsele de ingrijire a pielii trebuie formulate cu agenti mimetici care complimenteaza pielea. Structura membranei dermice in straturile de bariera ale stratului cornos este formata din ceramide, colesterol si acid palmitic.
Acestea se gasesc in mod natural in bistraturile de piele care sunt responsabile de mentinerea factorilor naturali de hidratare (NMF) si de regenerarea continua a unei aparari puternice a pielii. O bariera rezistenta creste probabilitatea ca structurile de baza ale pielii sa poata functiona corect. Pe baza cercetarilor profesorului A. Kligman, substantele hidratante pot contribui la stabilizarea barierei pielii, ceea ce duce la rezultate excelente. El a numit-o corneoterapie: terapia“outside to inside”
“Ori de cate ori vedeti pielea inflamata, indiferent de cauza, stratul cornos este perturbat si permeabil. Dar, daca reparati stratul cornos, asta spune tesuturilor subiacente ca nu trebuie sa reactioneze ca si cum ar exista pericol in mediu. ” – Albert Kligman, M.D. , doctorat. (1916-2010)
Din pacate Kligman a murit in 2010, dar stiinta din spatele activitatii sale de ultima generatie este continuata de Dermaviduals®. Efectele pe termen lung dupa un tratament terapeutic al stratului defectuos cu substante adecvate pentru ingrijirea pielii, pot da rezultate fara efecte secundare daunatoare.
Pielea necesita substante de sustinere pentru regenerare. In pielea imbatranita, acest lucru devine un factor cheie in compensarea modificarilor biologice care apar in celule in timpul fiecarei faze de imbatranire. Un punct cheie al corneoterapiei este recunoasterea si eliminarea substantelor care pot inhiba / interfera cu acest proces de regenerare.
- Parfumuri – alergenul numarul unu in produsele de ingrijire a pielii.
- Conservanti – contin substante provocatoare de alergeni.
- Uleiurile minerale si silicoane nevolatile – concentratii mari pot afecta procesul de regenerare a pielii.
- Emulgatorii pot provoca tulburari de bariera.
Seruri antimbatranire | Functie |
Hyaluronic Acid si Hyaluronic Acid Liposome Plus | Stabilizarea pielii, Hidratare |
Para cress liposomes (ser anti-rid) | Reducerea ridurilor prin relaxarea contractiilor musculare |
Factori de hidaratare naturala (NMF) | Influenteaza sinteza de colagen Ajuta la reducerea ridurilor |
Ceai verde | Anti-oxidant, imbunatateste microcirculatia anti-inflamatoriu,astringent |
Extract din struguri | Captator de radicali |
Isoflavone ser | Stimuleaza sinteza de colagen,ajuta la formarea celuleor,incetineste degradarea colagenului |
Acizi grasi esentiali | Acidul linoleic (omega-6) este o componenta cornroterapeutica esentiala si este la fel de benefic ca fosfatidilcolina (liposomi, nanoparticole). Exista, de asemanea, in staratulCornos ca Ceramide 1vitale pentru bariera pielii. |
Vitamins A, C, E, B, D, Coenzyma Q10, D-Panthenol |
Antioxidanti, stimuleaza cresterea celulara si sinteza de colagen, ajuta la reducerea infamatiei, sustin hidaratarea |
Boswellia | Inhiba colagenaza(enzima care distruge colagenul),antiinflamatoare si antimbatranire |
Analiza pielii
Este de o importanta primordiala efectuarea unei analize detaliate a pielii inainte de inceperea tratamentului-dermoanaliza. Exista instrumente de masurare modulare noi care ajuta terapeutul in tratamentul pielii prin preluarea informatiilor de diagnostic. Ele masoara hidratarea pielii, continutul de lipide, pierderea de apa transepidermica, elasticitatea, melanina si roseata pielii.
Aceasta ofera informatii vitale care ajuta la determinarea nivelului de afectare a pielii si, de asemenea, sa dezvolte un program corectiv de tratament al pielii. Vom incheia cu o terapie sugerata pentru piele imbatranita, uscata si deshidratata
Curatirea pielii Tonifiere |
Lapte de curatare DMS sau Gel de curatare Tonicul de fata care contine D-Panthenol si Lotiunea N sau Lotiune M pregateste pielea pentru penetrarea serurilor active, precum si pentru dozarea crescuta de acid linoleic |
Exfoliere | Enzimele, aceleasi gasite in papaya, anans si minerale de argila, dizolva acumularile de pe epiderma printr-o actiune proteolitica. Acasa folisiti peelingul enzimatic dermaviduals® o data pe sapatamana |
Agenti activi | Hyaluronic Acid Liposom Plus Isofavone ser nanparticule NMF liposom Boswellia are un dublu bebeficiu -reduce iritatia si degaradarea de colagen O gama de viatmine A, C, E cu D-panthenol Extarct de ceai verde Extract ser liposom din samburi de struguri Coenzima Q10 |
Va multumim pentru atentie
office@dermocenter.ro